Småkirurgiske inngrep

Småkirurgier vil si små kirurgiske inngrep, som ikke behøver fullstendig narkose, men kan gjøres med lokalbedøvelse.

Lipomer

Lipomer er klumper av fettvev under huden. Disse er vanligvis ca. 1 cm i diameter og er myke, bevegelige og ikke smertefulle. Man vet ikke hva som forårsaker lipomer. De kommer ofte hos personer mellom 40-60 år gammel og kan i sjeldne tilfeller viser seg etter en skade. Genetikken kan også spille en rolle(Familiær Multiple Lipomatose). De fjernes hvis de begynner å vokse eller forårsaker smerter. I 1%-2% av tilfeller kan lipomer komme tilbake etter kirurgisk fjerning. I meget sjeldne tilfeller kan et lipom bli ondartet(liposarcom).

Talgkjertler

Talgkjertler finnes over mest parten av kroppen(hud med og uten hår, øyelokk, kjønnslepper osv). Talg er en blanding av voks, triglyserider og noen typer celler. Når utførselsgangene til talgkjertler stenges kan talg samle seg i kjertlene go føre til at de vokser. Vanligvis viser dette seg i form av kviser men kan også ses som små hevelser i huden som av og til er ubehagelige, spesielt etter mekanisk irritasjon.

hud

Føflekker

Alle mennesker har føflekker på kroppen. Føflekker kan ha forskjellige størrelser og farger, fra lysbrunn til svart. Man vet ikke helt sikkert hva som forårsaker en vanlig føflekk til å bli kreft(malign melanom)men tror at langvarig og sterk soling spesielt uten noen form for beskyttelse kan være en viktig faktor. Føflekk kreft er en sjelden men hissig form for kreft. Man må søke lege hvis en føflekk begynner å klø, blir større eller skifter farge. I slike tilfeller må føflekken fjernes med god margin.

Kjønnsleppeoperasjon

Store eller asymmetriske kjønnslepper kan være belastende, både fysisk og eller psykisk. Kjønnslepper kan også skades under fødsel. I dagens samfunn er det dessverre stor fokus på hvordan kjønnsleppene skal se ut. Dette formidles stort sett av medier men noen blir ekstra oppmerksom på dette etter kommentarer fra venninner eller partneren. Noen kvinner kan ha store kjønnslepper uten å være plaget. Det fysiske er ubehaget kvinnen opplever under samleie, sykling, ridning eller andre typer aktivitet.

Det psykiske ubehaget er ikke relatert til størrelsen på kjønnsleppene. Disse kvinner kan ha helt normale og symmetriske kjønnslepper men fortsatt oppleve fysisk ubehag ved ovennevnte aktiviteter. Kirurgisk inngrep i slike tilfeller bør unngås så langt det er mulig. Samtale terapi viser seg å være den riktige formen for behandling.

labia labia1

Kirurgisk korreksjon av kjønnslepper gjøres i lokalbedøvelse og tar ca. 30-40 minutter.Inngrepet kan ha følgende komplikasjoner: blødning, infeksjon, dårlig sårtilheling som kan føre til uønsket resultat og evt. langvarig ubehag.