Ufrivillig barnløshet

Barnløshet eller infertilitet defineres som manglende evne til å bli gravid etter et år med regelmessig samliv uten prevensjonsbruk. Man regner med at i vestlige land ca.10%-15% av parforholdene til enhver tid er preget av infertilitet hvor i 1/3 av tilfellene er barnløsheten pga kvinnelige faktorer, 1/3 del pga mannlige faktorer og 1/3 pga en kombinasjon av både kvinnelige og mannlige faktorer. Barnløsheten kan være enten pga manglende evne til å bli gravid eller fortsette med graviditeten slik at det ender i tidlig abort.

Vanligste årsaker til manglende evne å bli graivd er: defekt i eggløsning(ovulasjonssvikt), tette eggledere, endometriose og dårlig sædkvalitet. I mange tilfeller kan man ikke påvise årsaken til infertilitet. Behandlingen er avhengig av årsaken. Ovulasjonssvikt kan behandles med medikamenter. Dårlig sædkvalitet kan enten behandles med medikamentell eller kirurgisk behandling av mannen eller med injeksjon av sperm direkte inn i egget. Denne metoden heter ICSI som står for Intra Cytoplasmisk Spermie Injeksjon. Tette eggledere og endometriose behandles med IVF(InVitro Fertilisering).

Årsakene til manglende evne til å fortsette med graviditeten, en tilstand som kalles habituell abort kan bl.a. være: hormonsvikt, anatomiske anomalier i livmor, muskelknuter, kroniske sykdommer, defekt i blodlevringssystemet og antistoffer i blodet som retter seg mot fosteret. I de fleste tilfeller finner man ikke årsaken til infertilitet.