Smerter i bekkenet

Bekkensmerter kan oppstå akutt eller gradvis og kan være kortvarige eller langvarige.Smerte kalles kronisk hvis den har vart i over seks måneder. Smerter kan være forbundet med fysisk sykdom, eller være psykisk betinget. Bekkensmerter kan komme fra tarm, urinveier, livmor, eggstokker, eggledere, blodårer (bekkenvariser), brokk, endometriose, infeksjon, eller sammenvoksninger. Psykiske årsaker til underlivssmerter kan være angst, tidligere overgrep eller mishandling, stress, relasjonsproblemer eller andre psykiske lidelser.

Utredning og behandling av bekkensmerter kan være meget krevende og komplisert og i noen tilfeller trenger ekspertise hjelp fra mange spesialiteter. Det man har til rådighet for tiden når det gjelder diagnostikken er ultralyd, blodprøver, infeksjonsprøver, røntgen, CT, MR og eventuelt diagnostisk kikkhulloperasjon.

Menstruasjonssmerter

Dysmenore eller menstruasjonssmerter klassifiseres til primær og sekundær. Ved primær dysmenore finner man ingen grunn til smertene og de begynner vanligvis 1-2 år etter at menstruasjonen starter. Sekundær dysmenore er vanligvis pga en disponerende faktor, bl.a. hymen(jomfruhinne) uten åpning, trang livmorhalskanal, anomalier i livmor(livmor har ikke normal form), muskelknuter, endometriose, adenomyose, og spiral.

Endometriose

Endometriose er en tilstand hvor livmorslimhinne(endometrium)befinner seg på andre steder i kroppen. Man vet ikke med sikkerhet hva som er årsaken til sykdommen men antar at det er flere grunner til endometriose bl.a. retrograd menstruasjon(mensblodet renner i magen gjennom egglederne), spredning av endometrium gjennom blodårer eller lymfekanaler til andre organer, aktivering av multipotente vev som ble lagt til forskjellige steder i kroppen under fosterstadiene til endometrium, og eventuelt arvelighet. Vanligvis finner man endometriose i bekkenet, i form av små rødbrunne flekker men i sjeldne tilfeller er det påvist endometriose i tarmveggen, i urinblæreveggen, på lungene og til og med i hjernen.

Endometriose kan også vise seg i form av endometriosecyster(endometriomer) på eggstokker som også kalles for sjokoladecyster siden de inneholder seigt flytendesjokoladelignende materiale. Forskjellige undersøker har vist diverse tall men man regner med at 5%-10% av kvinner har endometriose. Denne andelen øker til 20%-50% hos infertile kvinner og inntil 80% hos kvinner som er plaget av kronisk bekkensmerter. Symptomene kan være menssmerter, kronisk bekkensmerter, smerter under og etter samleie, smerter ved defekasjon eller vannlatning og eventuelt infertilitet. Diagnosen kan stilles med ultralyd, MR, blodprøver og operasjon/biopsering. Behandlingen er p-piller, bare progesteron preparater, antihormonelle midler og eventuelt operasjon.

Adenomyose

Ved adenomyose finner man livmorslimhinne(endometrium)inn i livmorveggen. Årsaken er ukjent men man regner med at skade i form av f.eks.kirurgisk abort, utskrapninger av livmorslimhinnen pga kraftige blødninger, keisersnitt, eller TCRE(Trans Cervical Resection of Endometrium)kan spille en viktig rolle i utviklingen av adenomyose. Tilstanden gir bekkensmerter og menssmerter og kan behandles med progesteron preparater(piller eller hormonspiral) og eventuelt fjerning av livmor.