Seksuelt overførbare infeksjoner

Gonore

Sykdommen er forårsaket av bakterie. Symptomene kommer 2-7 dager etter infeksjon og risikoen for å bli smittet er betydelig større hos kvinner enn hos menn. De fleste kvinner(>50%) og mange menn har ingen symptomer på infeksjon. Symptomene hos kvinner kan være økt utflod, hyppig og sviende vannlatning, egglederbetennelse(feber og magesmerter), blødningsforstyrrelse med lavsittende magesmerter, betennelse i endetarmen(etter anal samleie)med økt sekret fra endetarmen / kløe / og lavsittende ryggsmerter, halsbetennelse(etter oral sex), infeksjon i bartholini cyste(smerter / feber / og hevelse ved skjedeåpningen), hudutslett, leddbetennelse, og øyebetennelse. 90% av prøvene tatt fra livmorhals er positive mens bare 70% tatt fra urinrøret er positive. Behandlingen er med antibiotika og det er meget viktig at partneren blir behandlet samtidig. Kondom beskytter.

Klamydia

Sykdommen er forårsaket av bakterie. De fleste har ingen symptomer på infeksjon og dette gjelder spesielt for kvinner. Infeksjonen kan gi økt ektopi på livmorhalsen som fører til at den blir lett blødende. Prøvetaging fra livmorhals gir mest resultat. Chlamydia kan forårsake øyebetennelse men sjelden endetarmbetennelse. Siden infeksjonen har nesten ingen symptomer hos de fleste kan det gradvis skade eggledere og forårsake barnløshet.

sactosalpinxBehandlingen er med antibiotika og det er viktig at partneren blir behandlet samtidig. Kondom beskytter.

Trichomona

Sykdommen er forårsaket av protozoa. Den gir betennelse i skjeden, på livmorhalsen og i urinblæren. Hos men går infeksjonen over uten behandling og gir sjelden symptomer. Symptomene kommer ca. 4 uker etter smitte og er i form av rikelig utflod og /eller hyppig og sviende vannlatning. I 60% av tilfellene har pasientene en gardnerella infeksjon samtidig. Behandlingen er med antibiotika. Kondom beskytter.

Herpes

Den er hyppigste årsak til residiverende sår i genitalregionen og er forårsaket av herpes virus type II i 80% av tilfellene. Symptomene kommer 2-20 dager etter smitte og inkluderer kløe, utslett / sår som kan infiseres av bakterier, feber, muskelsmerter, forstørrede lymfkjertler i lyskene, og affeksjon av urinrøret som fører til at vannlatningen blir meget smertefull. Sårene kan forekomme på vulva, i skjeden og på livmorhalsen.Behandlingen er med antivirale midler. Kondom beskytter.

Syfilis

Sykdommen kom sannsynligvis til Europa i forbindelse med oppdagelse av America i 1500 tallet og spredte seg raskt. Den er forårsaket av en bakterie(spirochetes) som heter Treponema Pallidum. Symptomene kommer i gjennomsnitt 2-4 uker etter smitte(hos noen inntil 3 måneder etter smitte). Det er ca.50% sjanse å bli smittet etter en ubeskyttet samleie. Sykdomsutviklingen er delt i tre stadier som kalles primær, sekundær og tertiær syfilis.
1- primær syfilis viser seg med utvikling av et eller flere harde chancre sår som i 75% av tilfeller er smertefrie. Sårene kan sitte på vulva, i skjeden, på livmorhalsen, på leppene, i munnen eller ved endetarmåpningen. En uke senere kommer forstørrede lymfekjertler i lyskene som er også smertefrie. ubehandlet forsvinner sårene inne 6-8 uker.
2- sekundær syfilis viser seg 8-12 uker etter smitte. Nå har pasienten bakteriene i blodsirkulasjonen og får hodepine, forstørrede lymfekjertler over hele kroppen, lavgradig feber, utslett over hele kroppen som ikke klør, og håravfall. Utslettet kan forsvinne etter noen uker ubehandlet.
3- tertiær syfilis viser seg etter mange år med diverse symptomer bl.a. fra sentral nervesystemet.
Sykdommen behandles med antibiotika. Kondom beskytter.

Human Papilloma Virus (HPV)

HPV infeksjon er en seksuelt overførbar sykdom. Det er over 100 forskjellige typer av HPV og ca.40 av disse kan infisere slimhinnen i anogenital regionen. HPV virusene er klassifisert til Høyrisiko, Sannsynlig høyrisiko og Lavrisiko.
De høyrisiko typene er: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58 og 59.
De sannsynlig høyrisiko typene er: 26, 53, 66, 68, 73 og 82.
De lavrisiko typene er: 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72, og 81.
Man regner med at op

HPV type 6 og 11 forårsaker kjønnsvorter.Vortene kan sitte på vulva, ved skjedeåpningen, rundt endetarmåpningen, i skjeden eller på livmorhalsen. Små utvendige vorter kan behandles med vortemidler(Wartec, Aldara). Store, utvendige vorter eller vorter på steder som ikke er tilgjengelige for pensling, for eksempel i skjeden eller på livmortappen kan behandles med Laser, enten i lokalbedøvelse eller i narkose.

Molluscum Contagiosum

Sykdommen er forårsaket er et Pox virus. 3 uker til 3 måneder etter smitte kommer små, tildels runde utvekst på huden. I gjennomsnitt er de ca.5 mm i diameter. Behandlingen er å skrape dem vekk i lokalbedøvelse. Kondom beskytter ikke.

HIV / AIDS

HIV(Human Immunodeficiency Virus) lammer immunforsvaret med å sette ut av funksjon et bestemt sett av hvite blodlegemer. Når immunforsvaret svekkes blir kroppen av diverse infeksjoner, både bakteriell og viral. Dessuten øker sannsynligheten for å utvikle kreft. Viruset overføres ved samleie(vagina, anal eller oral), ved blod smitte(bruk av infiserte sprøyter eller transfusjon av smittet blod), og eventuelt fra mor til barn(både under svangerskapet, ved fødsel og under amming). Dessverre finnes ingen behandling som kan helbrede men behandlingen med diverse antivirale midler forlenger livet med å utsette utviklingen av AIDS og forbedrer livskvaliteten. Kondom beskytter.

Chancroid sår

Smertefulle utslett / sår på vulva(sjelden i skjeden eller på livmorhals)som er forårsaket av en bakterie(Haemophilus Ducrey). Sykdommen viser seg 3-5 dager etter smitte og ses oftere hos menn enn hos kvinner. Tilstanden er hyppigere i varmere strøk. Pasienten utvikler samtidig forstørrede og smertefulle lymfekjertler i lysken. Behandlingen er med antibiotika. Kondom beskytter.

Gardnerella

Det er forårsak av stav bakterie som hos mange kvinner hører til den normale sammensetningen av bakterietypene i skjeden. Ved dyrkning har man påvist gardnerella hos 50% av kvinner som ikke har tegn på sykdommen. Man regner med at en forstyrrelse av den normale sammensetningen av bakteriefloraen i skjeden hvor det blir mindre av den gode laktobasillen kan disponere for gardnerella infeksjon. Menn har sjelden symptomer. Hos kvinner viser sykdommen seg ved økt og illeluktende utflod. Behandlingen er med antibiotika og hos de som får tilstanden hyppig er det anbefalt at partneren blir behandlet samtidig.

Candida

Den er påvist hos mange kvinner som ikke har symptomer på soppinfeksjon. Tistander som disponerer for en soppinfeksjon er hormonelle svingninger(bl.a i forbindelse med menstruasjon), p-piller, diabetes, og redusert immunforsvar(graviditet, cellegiftbehandling, steroider, HIV). Symptonene er økt utflod og kløe. I tilfelle gjentatte infeksjoner hvor man ikke finner andre disponerende faktorer må partneren bli undersøkt / behandlet.

Hepatitt

Hepatitt B er en virus infeksjon som kan overføres seksuelt. Symptomene kommer snikende 1-6 måneder etter smitte. 90%-95% av individer klarer å kvitte seg med viruset og utvikler immunitet men 5%-10% utvikler kronisk hepatitt. Disse er smittefarlige og utvikler en snikende leverskade / leversvikt. Man kan vaksineres mot hepatitt B men de finnes ingen behandling for de som har en kronisk hepatitt. kondom beskytter.

Skabb

Er forårsaket av midd. Symptmene kommer ca.3 uker etter første smitte og tidligere etter andre og tredje infeksjon(allergisk komponent i sykdomsutviklingen). Midden graver tuneller under huden som gir intens kløe og er mest aktiv om natten når kroppen er varmere. Behandlingen er med antimidd preparater. Kondom beskytter ikke.

Lus

Flatlus fester seg til huden ved siden av hårrot og suger i seg blod. Den lever i 30 dager og legger 7-10 egg daglig. Eggene klekker etter 8 dager. Irritasjonen gir intens kløe. Behandlingen er med antilusmidler. Kondom beskytter ikke.